Förbättrad prestanda med Analysis Services Tabular och SQL Server 2016

Tidigare i somras släpptes SQL Server 2016 (läs om releasen här). En stor nyhet som jag tror kommer öppna nya möjligheter för många företag, är att den tabulära versionen av Analysis Services nu även finns i Standard-versionen av SQL Server. Ett relativt kostnadseffektivt sätt att trimma upp sin datakraft till Enterprise-nivå och få riktigt bra prestanda i sina rapporter.

 

Varför Analysis Services Tabular

Man kan säga att Analysis Services Tabular är fullblodsvarianten av Power Pivot för Excel (eller Power BI). För många räcker Power Pivot gott och väl, vilket jämfört med en ren Excel-lösning är betydligt kraftfullare. Men har man riktigt stora datamängder, och kanske även en mer komplex datastruktur, så räcker inte ens Power Pivot hela vägen till fullgod prestanda. En exakt gräns för när man börjar tippa över är svår att dra. Aspekter såsom datastorlek (antal rader, kolumner och tabeller), kardinalitet, relationer mellan tabeller och definitionen av DAX-uttryck spelar en stor roll. Tecken på att man börjar nå gränsen är när interaktion och filtreringar i rapporten börjar kännas långsamt. SQL Server installeras med fördel på en server och man har då även fått ett centraliserat datalager.

 

Kostnader

Ett hinder för många företag att nå Enterprise-nivå har tidigare varit att Analysis Services Tabular endast funnits för SQL Server Enterprise och BI. Båda versioner av SQL server som är förknippat med höga kostnader. SQL Server 2016 Standard har en betydligt enklare betalningsmodell och trevligare prislapp. Den går t.ex. att köpa på Microsoft Store för knappt 39 000 kr. Så trappsteget för att nå en Enterprise-lösning är helt klart lägre.

 

Gå från Power Pivot till Analysis Services Tabular

Det som är utvecklat i Power Pivot är absolut inte ogjort om man önskar gå över till Analysis Services Tabular. Det finns en snabb och effektiv funktion för att konvertera en Power Pivot-lösning till ett nytt Analysis Services-projekt. Den nya lösningen ger samma uppsättning funktioner som den tidigare, plus ytterligare ett gäng funktioner så som roll- och rättighetsstyrning, språkhantering, kalkylerade tabeller mm.

Själva rapporterna som användarna arbetar med kan i princip vara samma om så önskas, förutom att man förstås behöver koppla om rapporterna från Power Pivot till Analysis Services Tabular. Men användarna behöver alltså nödvändigtvis inte lära sig något nytt gränssnitt, utan kan arbeta på som vanligt men i förhoppningsvis betydligt trevligare hastigheter.

 

Läs mer

General availability of SQL Server 2016

Analysis Services Features Supported by the Editions of SQL Server 2016

Köp SQL Server 2016 Standard Edition

Microsoft SQL Server 2016 Licensing Guide (PDF)

SQL Server 2016 web site

Post A Reply