Mobila rapporter med Power BI

I början av 2000-talet jobbade jag med utveckling av mobila tjänster. På den tiden fanns det varken smartphones eller surfplattor, så möjligheterna var inte lika stora som idag. Utvecklingen inom området har som alla vet gått i rasande fart och i dag är vi vana att arbeta med mobila enheter på olika sätt, både privat och i arbetslivet. Mobila rapporter är ett område som dock inte helt blommat ut trots att vi kommit in i år 2017. Men området håller på att växa och jag tror att Microsoft genom sina mobilappar för Power BI har ett stort finger med i spelet för det framtida användandet. Inom ett par år kommer det vara lika självklart med mobil rapportering som att läsa mail i mobilen.
 
Microsoft har kommit en bra bit på vägen med utvecklingen av mobilappar till Power BI, vilka erbjuds till de stora plattformarna på marknaden. Dvs. iOS, Android och Windows. Rapporter genom appen kommer antingen från Power BI Service (powerbi.com) eller Reporting Services (SSRS) on-prem. Så oavsett om du använder den molnbaserade tjänsten eller om allt ligger på egna servar, kan du alltså använda Power BI-apparna. Jag kommer här fokusera på rapporter från powerbi.com.
 

Använda mobilapparna för Power BI

Att använda apparna är relativt intuitivt. De flesta interaktionsmöjligheter fungerar som man är van vid från den vanliga datorn, men med en anpassning till en mindre skärmupplösning. Surfplattor och mobiltelefoner ställer som bekant andra krav på interaktionsdesign än vad en vanlig dator gör.
 
Det första man behöver göra för att komma igång är självklart att ladda ner och installera appen till den enhet du vill använda (se länkar till resp. plattform längst ner). Efter det behöver du ansluta till det Power BI-konto som du brukar använda på powerbi.com.
 
Login - Power BI mobila rapporter
 
När du loggat in i appen kan du välja arbetsyta och få fram en lista på de dashboards och rapporter som finns där. Notera i nedanstående bild (till höger) att rapporten ”Contoso” har en mobiltelefon i ikonbilden. Detta betyder att rapporten har en mobilanpassad vy i porträttsläge (stående). Rapporten ”Google Analytics” har inte det och kan endast visas i landskapsläge (liggande). Mer om det i stycket ”Mobilanpassad vy för rapporter i Power BI Desktop”.
 

Instrumentpaneler - Power BI mobila rapporter Rapporter - Power BI mobila rapporter

 
För mer information om hur du använder mobilapparna för Power BI, se https://powerbi.microsoft.com/en-us/documentation/powerbi-power-bi-apps-for-mobile-devices.
 

Mobilanpassad vy för rapporter i Power BI Desktop

Använder du en mobiltelefon i landskapsläge kommer rapporterna se ut och fungera som vanligt. Roterar du telefonen till porträttläge ställer det helt andra kvar på hur rapporten visualiseras. Det finns därför möjlighet i Power BI Desktop att definiera hur rapporterna ska se ut även i porträttläge. Om du inte gör detta kommer du endast kunna se rapporterna i landskapsläge. För att anpassa layouten i porträttläge öppnar du Power BI Desktop och navigerar till Visa -> Telefonlayout.
 
Meny Power BI Desktop - Power BI mobila rapporter
 
Alla visualiseringar kommer att samlas i panelen till höger. Du definierar mobillayouten genom att flytta visualiseringarna dit du vill ha dem i mobilvyn och ev. ändra storlek. Du behöver inte ha med alla visualiseringar om du inte vill.
 
Rapportlayout - Power BI mobila rapporter
 
När alla vyer är klara och publicerade har du tillgång till både landskapsläge och porträttläge i mobilappen.
 

Rapport liggande - Power BI mobila rapporter Rapport stående - Power BI mobila rapporter

 
För mer information om hur du skapar mobilanpassade rapporter, se:

 

Mobilanpassad vy för dashboards i Power BI Service

Definiera layout för dashboards gör man på Power BI Service (powerbi.com). Detta är naturligt eftersom man i dagsläget inte kan skapa dashboards i Power BI Desktop. När du öppnat en dashboard som du vill mobilanpassa väljer du menyknappen (med tre punkter) längst till höger. Där finns ett val för Redigera vy -> Telefon.
 
Meny instrumentpanelslayout - Power BI mobila rapporter
 
Att redigera layouten för en dashboard är nästintill identiskt med motsvarande förfarande för en rapport i Power BI Desktop.
 
Rapportlayout - Power BI mobila rapporter
 
När du öppnar en dashboard i appen kommer alla visualiseringar att ordnas efter den definierade layouten och du sveper förstås upp och ner för att få en bra överblick över dina data. Vill du analysera någon visualisering mer noggrant trycker du på den, och den öppnas i fokusläge. Här använder du pekskärmsgester för att få detaljerad inblick i dina data. Ser du något intressant som du vill dela med andra, kan du göra en anteckning direkt i visualiseringen. När du delar skickas den i bildformat via t.ex. mail, dropbox, MMS osv. Antecknings- och delafunktionen är något som du bara hittar i mobilapparna.
 

Instrumentpanel - Power BI mobila rapporter Visualisering i instrumentpanel - Power BI mobila rapporter Anteckna och dela instrumentpanel - Power BI mobila rapporter

 
För mer information om hur du skapar mobilanpassade dashboards, se https://powerbi.microsoft.com/en-us/documentation/powerbi-service-create-dashboard-phone-view.
 

Ladda ner appen för Power BI

Välj din plattform nedan för att hämta mobilappen för Power BI.
 

Windows Store
 
App Store
 
Google Play

Post A Reply