Fyra intressanta punkter i Power BI Desktop February Update

Förra veckan kom Microsoft ut med februari-uppdateringen av Power BI Desktop. Som vanligt imponerar de med antalet uppdateringar; 29 st. Det är en punkt per dag under februari. Visst, vissa punkter är relativt små men andra ligger faktiskt en del arbete bakom.

Även om många uppdateringar är trevliga att se så är det speciellt fyra punkter som jag tycker är extra intressanta och som jag valt att lyfta fram här.

  • Se bakomliggande data till diagram och tabeller
  • Ny KPI-visualisering
  • Möjlighet att skapa hierarkier
  • Stöd för KPI:er och trender från multidimensionella kuber från SSAS

 

En fullständig lista på vad som ingår i uppdateringen finns här: https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-update-lots-of-new-authoring-features-and-a-new-power-bi-desktop-update

 

Se bakomliggande data till diagram och tabeller

Det har sedan en tidigare uppdatering varit möjligt att se bakomliggande data genom att exportera till CSV-fil. Nu är det även möjligt att se dessa data direkt i rapporten. De olika värdena går ju så klart att se genom att föra muspekaren över ett specifikt diagramobjekt, men nu kan man även välja att se det uppställt i en tabell vid sidan om. En mycket trevlig funktion som ger mer detaljrikedom på ett överskådligt sätt. Notera att det inte finns möjlighet att se data på transaktionsnivå utan det är på den aggregerade nivån som gäller (samma siffror som i visualiseringarna alltså).

 

Börja med att sätta diagrammet som du är intresserad av att analysera i fokusläge.

Se data 1

 

I fokusläge visas nu knappen ”Visa data”.

Se data 2

 

Datatabellen visas och kan antingen ställas upp vid sidan om eller under visualiseringen.

Se data 3

 

Sedan tidigare har det som sagt gått att ladda ner datatabellen till en CSV-fil.

Se data 4

 

Ny KPI-visualisering

Välkommet är också en ny typ av diagram för att visualisera ett KPI. Diagramtypen heter kort och gott ”KPI” och finns med bland övriga visualiseringar i rapporteditorn. Diagrammet visar aktuellt värde, ger en färg- (och ikon-)indikation på förhållandet till målvärden samt hur värdet har utvecklats över tid.

KPI 1

 

KPI 2 KPI 3 KPI 4

 

Möjlighet att skapa hierarkier

En hierarki är ett fördefinierat set av kolumner som följer en viss hierarkisk struktur. T.ex. skulle en hierarki för tid kunna definieras om År, Halvår, Kvartal, Månad och Dag. Att kunna skapa hierarkier har sedan länge gått i Power Pivot för Excel, men fram till nu har det inte varit möjligt i Power BI. Tummen upp för denna funktion som ger ett mer förnämt rapportskapande även i Power BI.

 
Hierarkier i Power BI

 

Stöd för KPI:er och trender från multidimensionella kuber från SSAS

Sitter du på en Enterpriselösning med en OLAP-kub som innehåller KPI-definitioner? I så fall går dessa att visa i Power BI nu. Förutom faktiskt värde och målvärde ser du även den valda KPI-symbolen så väl som trend-symbolen.

Post A Reply